Varno na zasneženih poteh

Pozimi, ko zapade kar nekaj snega in cestišče še ni dodobra očiščeno, moramo vedeti, da so zdrsi mogoči tudi z najboljšimi zimskimi pnevmatikami. Prav zato je dobro imeti par zanesljivih verig, ki nas bo v zasneženih razmerah pomagal varno popeljati na cilj. Na nekaterih področjih je obvezno imeti verige nameščene na kolesa, kar se morate zavedati predvsem takrat, kadar potujete v zimskih razmerah v gore. Pri nas so verige obvezne takrat, ko je na cestišču snega toliko, da za pnevmatikami ostaja snežna sled. Takrat je povečana nevarnost zdrsov, saj pnevmatika ne pride v stik s cestiščem.

Kako izbrati primerne avtomobilske verige?

Izbira primernih verig je lahko frustrirajoč proces, saj je na trgu veliko različnih proizvodov, katere proizvajalci oglašujejo kot najboljše za vas. Da vam bo izbira lažja, si poglejmo nekaj praktičnih nasvetov. Najprej morate pogledati, kakšnih dimenzij so vaše pnevmatike. Številko bi morali najti na stranskem delu pnevmatike (primer: 215/55 R16). Na spletu poiščite pretvornik, ki vam po vnosu velikosti pnevmatik izračuna primerno velikost verig. Pred nakupom preverite navodila, ki ste jih dobili ob nakupu avtomobila, kjer so zavedena priporočila proizvajalca glede uporabe verig.

Kako namestiti avtomobilske verige?

Nameščanje avtomobilskih verig je enostavno in hitro opravilo. Za predstavo naštejmo korake, ki so potrebni za pravilno namestitev le teh:

– verigo postavite na tla ob pnevmatiki, na katero jo želite namestiti
– preverite, da veriga leži pravilno, brez zavojev in prekrivanj njenih členov
– potisnite avtomobilske verige na zadnjo stran pnevmatik
– vzdignite zgornji del obroča za kolesom in primerno razporedite verižne členke
– s sprednje strani pričvrstite členke z zategovalnim pasom
Za natančnejšo predstavo poiščite na spletu video prikaz namestitve. Vsekakor je dobro, da pred neljubo situacijo, ko se znajdete sami v snegu, namestite avtomobilske verige za vajo nekajkrat doma. To je najbolje narediti v garaži, oziroma na suhem. Ko boste dobili občutek, bo nameščanje verig mala malica. Tako se lahko brez skrbi varno odpravite na pot, tudi ko zapade veliko snega.