Potrebujete strežnik? Najemite ga!

Verjetno prav vsi veste, da imajo večje organizacije in podjetja podatke shranjene na strežnikih, katerih nakup in vzdrževanje sta precej draga. Namesto te opcije se zato vedno bolj uveljavlja druga možnost: najem strežnika, ki je za marsikoga bolj priročna rešitev. Če tudi sami razmišljate o nakupu strežnika, se vam splača pretehtati, ali je nakup res najboljša možnost ali pa bi se bilo bolj smiselno odločiti za najem virtualnega strežnika oziroma VPS. Ne glede na to, kako se boste odločili, vsekakor izberite tisto možnost, ki je za vas bolj ugodna!

Nakup ali najem strežnika

Najem strežnika ima veliko prednosti, med katerimi je najpomembnejša ta, da ne potrebujete sredstev za nakup in vzdrževanje ter da se izognete tudi stroškom dodatnega kadra, ki bi za vzdrževanje in delovanje vašega strežnika skrbel. Visok enkratni znesek, ki ga morate odšteti pri nakupu, je le začetek stroškov, ki jih imate s strežnikom. Treba je namreč skrbeti za njegovo delovanje in vzdrževanje, predvsem pa za varnost podatkov na njem. Če v podjetju ali organizaciji nimate zaposlenega primernega kadra v ta namen, bo to treba storiti ali pa najemati zunanje izvajalce. Vse to prinese velike stroške, ki se jih z najemom strežnika lahko izognete.

Pri tem je pomembno tudi to, da pri najemu strežnika ne gre za fizični, ampak za virtualni strežnik. Tako imenovan VPS vam omogoča, da do svojega strežnika dostopate na daljavo, kar pomeni, da odpade iskanje najprimernejšega prostora za strežnik in razmislek o tem, kam ga postaviti. Če želite lahko s strežnikom na daljavo upravljate sami ali pa to prepustite ponudniku najema.

Zakaj bi kupovali nekaj, kar lahko najamete?

Slovenci smo navajeni dajati prednost nakupu pred najemom, vendar pa lastništvo prinese tudi odgovornost in stroške, ki se jim z najemom lahko izognemo. Pri takšnih odločitvah je najbolje dobro premisliti in si napisati vse predvidene stroške ene in druge variante. Četudi ste bolj naklonjeni eni ali drugi možnosti, vam bo pregled stroškov omogočil bolj objektiven pogled na celotno situacijo. V marsikaterem primeru se bo izkazalo, da se najem strežnika bolj splača kot nakup, zato se vam vsekakor splača razmisliti tudi o tej možnosti!