OFF site optimizacija spletnih strani

Spletne strani bi lahko primerjali z mesti. Da mesto nekdo obišče, mora najprej sploh vedeti, da to obstaja, pri tem pa ni dovolj, da ga postavimo na zemljevid, saj tako ne bo prav nič zanimivo. Pomembno je, da se o mestu govori, da nanj opozarjajo drugi in ga priporočajo. Da povedo, da se v njem nahajajo določene stvari, ki so najboljše. In tako kot morajo mesta zato skrbeti za promocijo, morajo za promocijo v obliki optimiziranja skrbeti spletne strani. OFF site optimizacija predstavlja prav to: priporočila drugih, ki trdijo, da je spletno mesto priporočljivo obiskati, saj boste tam dobili najbolje od tistega, kar vas zanima.

Kaj je OFF site optimizacija?
OFF site optimizacija pomeni »promocijo« v obliki referenc preko drugih spletnih strani, pa naj gre za spletne portale, imenike, bloge, družabna omrežja ali kar koli drugega. Če želimo, da bi imela naša stran čim več obiska, moramo poskrbeti, da je ustvarjenih čim več teh zunanjih povezav, ki napotujejo na našo stran in ji s tem dajejo težo. Tako kot v pravem svetu velja, daje veliko priporočil drugih gotovo dokaz, da gre za nekaj dobrega, to namreč velja tudi na spletu.
Kako poskrbeti za čim boljšo optimiziranje preko drugih?
vedno opravimo analizo spletne strani, da ugotovimo, katere so tiste vsebine, ki so najbolj obiskane, tiste, ki so najbolj brane, in  seveda določimo tudi tiste, ki imajo potencial in bi morale biti med najbolj obiskanimi, pa žal ni tako. S tem dobimo ključne besede, ki se uporabijo za pisanje vsebin, ki jih bomo objavili drugje ter s pomočjo povezave usmerili na našo stran. Kje pa te vsebine objavimo? Najbolje na raznih straneh, ki imajo tudi same veliko težo in veljajo za kredibilne – torej to ne morejo biti nove strani, temveč že dlje časa obstoječe in s čim višjo oceno (page rank). Takšno objavo je seveda potrebno plačati, včasih pa nam je lahko na voljo tudi brezplačno – če se na primer dogovorimo z  lastnikom druge strani za medsebojno izmenjavo povezav (česar pa gotovo ne moremo doseči dovolj pogosto).