Nakup moške obleke

Največja težava večine moških je, kako kupiti oblačila. V naslednjih vrsticah bom naštela dejstva, ki jih pri nakupu obleke upoštevajte, in uspeh ne bo izostal. Začnimo na vrhu, tj. pri položaju reverjev (zavihki na moški obleki).

Reverji se spreminjajo glede na modo. Sama še vedno prisegam na dober okus, saj menim, da vitkemu moškemu z ozkimi rameni ne pristoji suknjič z velikimi reverji. Ovratnik srajce naj se dviguje dober centimeter nad ovratnikom suknjiča. Pazite, da pod ovratnikom ne bo kakšnih gub, saj bo videti, kot da je suknjič prevelik, predvsem pa neustrezen.

Prsni žep je vedno na levi strani. Če smo si omislili vzorec, ga moramo dodati tudi k prsnemu žepu. Pasni gumb je običajno v višini dejanskega pasu. Imenujemo ga središče obleke, saj določa razmerje med zgornjim in spodnjim delom telesa. Če je zgornji del telesa daljši od spodnjega, ga s premikom pasnega gumba optično skrajšajte, tako boste dosegli ravnovesje med zgornjim in spodnjim delom telesa.

Kravato zavežite pravilno, naj se uleže med obema ovratnikoma, sega pa naj malce čez pasno zaponko.

Suknjič običajno seže do približno polovice telesa, njegova dolžina je odvisna predvsem od modnih trendov, osebnega okusa, postave in namenskosti obleke. Pozorni bodite na dolžino rokavov, veliko moških ima namreč suknjič s predolgimi rokavi. Nekako se je uveljavilo napačno pravilo, da morajo biti rokavi kar nekaj centimetrov pod zapestno kostjo. Dolžina rokavov naj sega do zapestne kosti! Rokav srajce naj bo za dober centimeter ali dva daljši od rokava suknjiča, pazite, da srajčna manšeta pokriva zapestje.

Ramenski del suknjiča naj se prilagaja telesu. Če moda nakazuje drugačne kroje in smernice, se ji po želji lahko prilagodite ali pa ostanite le pri klasični modi. Pozorni bodite na to, da se boste lahko v suknjiču gibali neovirano, da vas v ramenih ne bo vezalo.

Hlačna guba naj poteka natančno po sredini noge, čez sredino kolena. Spodnji zadnji rob hlač naj se konča na vrhu čevlja in naj se dotika pete. Nogavice morajo med hojo ostati nevidne, zato pazimo na pravilno dolžino hlač. Moški nizke rasti naj si izberejo za slab centimeter krajše hlače, saj jih bodo navidezno podaljšale.