Lesena vrata pričarajo toplino in zadovoljstvo na naših obrazih

Strokovnjaki menijo, da so lesena vrata in podboji še vedno med najbolj priljubljenimi vrati, to pa verjetno zato, ker je les material, ki se ga človek nikoli ne naveliča, obenem pa je še lep in daje občutek topline ter domačnosti, kar pa mora biti nujno prisotno prav v vsakem domu.

Lesena vrata so lahko izdelana iz različnih vrst lesa. Naj omenimo tiste vrste, ki so najbolj priljubljene že dlje časa. Med njimi so prav gotovo smreka, hrast, bor, macesen ter oreh. Za katero vrsto se bomo odločili, je odvisno tudi, kakšno barvo si želimo. Če npr. želimo svetlejši ton, potem se bomo zagotovo odločili za smreko ali pa bor ali pa morda jesen. Barva lesa je seveda odvisna tudi od lakiranja. Če bomo les polakirali, potem bo temnejši, dobil pa bo tudi svojevrsten sijaj. Če pa les naoljimo, potem lesena vrata dobijo svetlejši odtenek in manj sijaja ter tudi bolj naraven izgled.

Izbira materialov

Ker je les naravni material iz obnovljivih virov, ima neprecenljive lastnosti. Ena od njih je npr. žlahtnost, ki jo les daje vratom, poleg tega pa še trajnost, varovanje okolja ter naraven videz.

Lesena vrata so v resnici vrsta vrat, ki se podajo tako modernim hišam kot tudi starejšim gradnjam. Les je namreč naravni material, ki ga lahko z ustreznimi umestitvami v prostor uporabimo na zelo učinkovit način. Modernim hišam les namreč daje pridih domačnosti, starejšim gradnjam pa pridih žlahtnosti.

Izjemne lastnosti vrat iz naravnih materialov

Masivna lesena vrata pa imajo še nekaj izjemno lastnost, ki jo moramo ob tej priliki obvezno omeniti. To je izolativnost. Tudi zaradi tega se veliko ljudi odloči prav za te vrste vrat.

Tovrstna vrata ima torej toliko dobrih lastnosti, da jim kar ni konca. Težko se jim je v resnici odreči ali pa se odločiti za katero drugo vrsto vrat, kajneda? Če pa se že odločimo, potem mora biti vsaj delno prisoten tudi les. Brez njega pač enostavno ne gre.