Kotni brusilnik nujno orodje za vsakega profesionalca

Nekatera orodja so tako vsestranska, da si težko predstavljamo, da jih ne bi imeli v domači delavnici, kjer hranimo orodje za mala popravila po hiši in hobije, kaj šele, da bi manjkala v kovčku z orodjem za profesionalca – pa naj gre za mojstra, ki dela s kovinami, z lesom ali še čem drugim. Eno takšnih orodij je tudi kotni brusilnik. Glede na to, s čem se ukvarjate in za kakšno vrsto dela ter na kakšnem materialu ga uporabljate, lahko izbirate med različnimi kotnimi brusilniki in ploščami za brušenje. Prav tako je kotni brusilnik lahko električni ali tudi akumulatorski – in če mislite, da vam akumulatorski niti slučajno ne more ustrezati, saj ne more imeti dovolj velike moči, se pošteno motite, kajti akumulatorske kotne brusilnike proizvajajo tudi najboljši proizvajalci orodja, na primer Makita.

S kotnim brusilnikom lahko različne materiale ne le brusimo, temveč tudi režemo, poliramo in krtačimo. Pomembno je torej, da poleg osnovnega kotnega brusilnika poskrbimo tudi za primerne nastavke oziroma različne plošče. Sicer pa je glavno, da izberemo kotni brusilnik, ki velja za izjemno varnega in zanesljivega, kajti tudi kotni brusilnik je lahko nevarno orodje, če ga uporabljamo za bolj zahtevna dela pa velja pomisliti na to, da gotovo ne želimo stalnih okvar zaradi premajhne zmogljivosti.

Pri kotnem brusilniku smo torej pozorni na moč same naprave, na zaščito glave in na blokado vrtenja ter varno vklapljanje ter izklapljanje oziroma mirovanje vrtenja. Kotni brusilnik mora biti dovolj lahek, da z njim brez težav rokujemo. Ste levičar? Potem morate pri kotnem brusilniku tako kot pri vsem drugem orodju pomisliti tudi na to, da mora biti prilagodljiv dejstvu, da je vaša vodilna roka levica in ga boste tudi držali drugače. Kaj pa, če je kotni brusilnik eno vaših glavnih orodij in ga med delom zelo veliko uporabljate? Da vas dolga uporaba nebo povsem izmučila, mora imeti kotni brusilnik dober sistem za blaženje vibracij – da se ne boste po nekaj urah dela počutili, kot da ste ravno prišli iz fitnesa, po katerem vasboli celo telo.