Kanalete za odvodnjavanje

Kakšne kanalete za odvodnjavanje izbrati? Kakšne razlike obstajajo med različnimi modeli in na kaj vse je treba paziti pri nakupu? Kako poteka vgradnja in kakšne lastnosti naj ima kanaleta, da bo ta res učinkovita pri svojem delovanju? Vse to so pomembna vprašanja, na katera bomo skušali čim bolj enostavno odgovoriti v članku.

kanalete za odvodnjavanje

Kakšne kanalete za odvodnjavanje izbrati?

To, kakšen sistem kanalet za odvodnjavanje odpadne oziroma meteorne vode bi bil najbolj primeren za vas, je odvisno od tega:

  • za kakšno površino gre,
  • kako je ta površina obremenjena,
  • kakšna učinkovitost sistema je potrebna,
  • različnih drugih dejavnikov.

Zaradi tega ni možno podati enostavnega odgovora na naslovno vprašanje, ampak je treba sistem za odvodnjavanje vedno načrtovati posebej za točno določeno površino in njene specifične značilnosti. Pri tem vam lahko pomaga projektant, ki je za to usposobljen in ki vam bo znal pravilno svetovati tudi glede nakupa vseh elementov, ki sestavljajo takšen sistem.

Kakšne razlike obstajajo med različnimi modeli?

Poleg tega je treba vedeti, da so za neko površino lahko primerne različne kanalete za odvodnjavanje oziroma da lahko pri tem običajno izbirate med različnimi modeli. Ti se med seboj v glavnem razlikujejo glede na material, pri čemer prevladujejo betonske kanalete z mikroarmaturo ali kanalete iz umetne mase.

Betonske kanalete z mikroarmaturo so izdelane iz izjemno odpornega betona, ki lahko zdrži zelo visoke obremenitve.

Kanalete iz umetne mase so inovativna Hauratonova rešitev – slednja je zelo lahka, trajna in odporna, zato se kot material za izdelavo izdelkov za odvodnjavanje manj obremenjenih površin (parkirne površine, okolica hiše, poti in cone za pešce) zelo dobro obnese.

Poleg tega pa se različni modeli razlikujejo tudi glede na druge lastnosti, kot je na primer glede načina vgradnje, teže, možnih kombinacij z rešetkami in tako dalje. Vse to je pri izbiri zelo pomembno, zato je treba pred nakupom dobro premisliti, kateri model bi bil res najboljši za vas.

Kakšne lastnosti naj ima kanaleta, da bo res učinkovita?

Vsekakor pa pri izbiri ne glejte le na ceno, ampak predvsem na funkcionalnost, učinkovitost in zanesljivost, saj so to zagotovo najpomembnejše lastnosti prav vsakega sistema za odvodnjavanje. Prav zaradi tega se vam splača izbrati preverjenega proizvajalca, ki bo s svojimi izdelki poskrbel za to, da bo odvodnjavanje res potekalo tako, kot je treba.