Rak dojk

Vsako leto v Sloveniji in tudi drugje po svetu veliko ljudi umre za rakom. Eden od pogosto smrtonosnih je prav rak dojk, zaradi katerega obolevajo ženske. Običajno v kasnejši starostni dobi, čeravno ta seveda ne izbira in so tudi primeri, ko zaradi tega umirajo mlajše ženske.

Metode zdravljenja so različne, seveda. Pri nekaterih uspešne, pri dugih manj ali pa sploh ne. Najbolj pomembno pa je, da je ta odkrit pravočasno. Običajno prav ultrazvok najboljše pokaže stanje v telesu, kje se ta nahaja, kako velik je in vse ostalo, kar mora zdravnik vedeti in upoštevati za uspešno zdravljenje. Zato je pomembno, da ob vsaki spremembi, ki se v telesu zgodi, obiščemo zdravnika.

Žal je rak danes skorajda sovražnik ena med prebivalci. V začetku žal niti ne čutimo pravih sprememb, spremenjeno zdravsteno stanje običajno kaže podobne simptome kot pri drugih obolenjih, ki niso nevarna za nas. Kasneje pa se izkaže, da gre za maligno ali beningno rakasto obolenje, ki zahteva zdravljenje.

Zakaj pride do raka, ali je ta gensko pojmovanj ali ne, niti ni tako bistveno. Sicer, v kolikor bi poznali prave vzroke, bi lahko preventivno delovali proti tem. Vemo, da določen način življenja in tudi dejavniki povzročajo rakaste bolezni, tako da se je tem najbolje izogniti, če se le da. Sicer pa kot že prej omenjeno, je nujno ob vsaki spremembi obiskati zdravika, ki nas bo napotil na razne preiskave, s pomočjo katerih lahko hitro odkrijemo stanje v telesu in pričnemo z ustreznim zdravljenjem.

Rak dojk v Sloveniji in tudi po svetu je med ženskami žal resnično sovražnik ena, tisti ki povzroči tudi smrtno nevarnost. Čeprav je tudi medicina napredovala  v tej smeri in se vedno več žensk pozdravi zlovešče bolezni raka, pa kljub temu določen odstotek teh žal ne preživi.

Zato je pomembno, da ženske preventivno pregledujejo prsi in se tudi odpravijo k zdravniku ob določenih spremembah, ter tako pravočasno odkrijejo in zdravijo raka dojk.