Zmenki preko interneta

“Biti ljubljen in ljubiti ni stvar sreče in naključij,” pravi Marija iz Ženitno-kontaktne agencije, “ampak je rezultat prizadevanj dveh posameznikov ter aktivno delo agencije in iskalca”

“Saj ne,” pravita Marija in njen mož, ki sta 20 let poročena in v trdnem partnerskem odnosu, “da si ljudje tudi brez pomoči agencij ne bi mogli najti partnerja, a kaj ko imajo za to vse manj časa. Na prvem mestu je služba, in ko ima človek končno nekaj prostega časa, ugotovi, da je že v letih, ko ne ve več, kje iskati partnerja.”

Iskanje po internetu npr. na portalu Zoosk.com je zgolj za sprostitev. Resen pristop pa je agencija oziroma partnerska posredovalnica. Posluh je ena izmed njih, od leta 2002 jo imata zakonca iz Ljubljane. V tem času sta se seznanila z več kot 20 tisoč ljudmi in “poparčkala” okoli dva tisoč iskalcev partnarjev. Nekateri so se poročili in imajo tudi otroke, drugi so si pridobili dragocene prijatelje. Tretji so se iz različnih vzrokov po določnem času vrnili v agencijo.

Bistvo je v iskanju pravih možnosti

“Z vsakim iskalcem se posebej ukvarjamo. Kot vodja agencije se želim z vsakim iskalcem partnerja osebno srečati in se na tem srečanju pogovoriti o njegovih željah, pričakovanjih, interesih. Potem mu veliko lažje najdemo tistega ali tisto, ki ustreza njegovim kriterijem,” pove Marija. Jože doda, da nekateri težko najdejo partnerja, ker niso selektivni: “Na eno osebo, ki išče partnerja, se recimo oglasi 90 odstotkov neprimernih ljudi. Samo 10 odstotkov je primernih, in če ima nekdo pregled nad tem, če pozna njegove želje in pričakovanja, mu lahko prihrani vsa srečanja z nepravimi. Med desetimi odstotki primernih pa si potem sam poišče najprimernejšo osebo.”

In prav zato, da se ljudje ne bi lažno predstavljali ter doživljali in povzročali razočaranja, je iskalca treba spoznati. Lahko se torej tudi zgodi, da kriterijev, ki jih zahteva iskalec, ne bosta mogla izpolniti. “Tedaj se pač razidejo – recimo,” pravi Marija, “ko nekdo išče partnerja po nebesnem znamenju. In če si želi bikico, potem je tako želji skorajda nemogoče ustreči. Bikice so namreč znane po tem, da ne iščejo partnerjev.