Zdravilne lastnosti hrušk

Nutricionisti zelo radi hruške uvrščajo v sam vrh seznama najbolj zdravega sadja. Gojili so jih že stari Grki v 8. stoletju pred našim štetjem, grški pesnik Homer je ta sadež celo imenoval kot “darilo bogov”. So zelo priljubljen sadež, saj so sladkega okusa in zelo prikupne oblike. Uporabljamo jo v veliko namenov, saj lahko iz nje naredimo sok, kašico, raznorazna peciva, tortice in ne nazadnje tudi hruškovo žganje s hruško – viljamovka.
Zelo popularne so postale v 17. stoletju. Kuharji so izumljali različne bolj ali manj okusne recepte, sadjarji pa so s križanji in cepljenji začeli ustvarjati vse več novih sort. Danes jih je na svetu registriranih že več kot pet tisoč.
Hruške so zelo zdrave za srce, zgolj ena hruška na dan vas lahko zaščiti pred možgansko kapjo in srčnim infarktom. Bogate so z vlakninami, kar blagodejno vpliva na zdravje srca, znižuje krvni tlak in uravnava holesterol v krvi. Ker je nizko kaloričen sadež, je primeren za uravnavanje telesne teže, obenem pa bo pospeševal proces izgube teže in spodbujal imunost, saj je bogat s hranilnimi stvarmi. Hruške dajejo našemu organizmu tudi energijo ter pozitivno vplivajo na možgane. Preprečujejo tudi nastanek in razvoj rakavih obolenj na debelem črevesju in dojkah ter pljučih in želodcu. Ker vsebujejo veliko antioksidantov so dobra tudi za ohranjanje zdravja naših oči.
V kuhinji so vsestransko uporabne, odvisno od sorte. Za pecivo so primerne zgodnejše mehke in aromatične sorte. Pozne sorte so okusne kuhane, saj dobro obdržijo okus. Iz tepk, ki se zmedijo, lahko pripravimo okusne kaše in omake. Zelo pogosto jih radi tudi dušimo v limoninem soku, vinu ali žganju. Najbolj znana je hruška viljamovka, ki jo dušimo v hruškovem žganju, tako da je aroma res božanska. Ta pijača je zelo popularna, saj ima sladek okus. Če se odločate za nakup viljamovke, vam svetujemo obisk spletne trgovine www.trgovina.davidovhram.si, kjer izbirate med različnimi proizvajalci, po zelo ugodnih cenah.