Razveza zakonske zveze je lahko tudi dolgotrajna

Kljub temu, da je mogoče ločitev urediti v zelo hitrem postopku pri notarju, če je ta seveda sporazumna in sta se zakonca o delitvi premoženja sposobna dogovoriti, traja včasih razveza zakonske zveze tudi precej dlje. Nekateri bivši pari se tudi po več let vlačijo po sodišču in skušajo eden drugemu čim bolj zagreniti življenje – oziroma je, še pogosteje, tako, da si eden želi čim prej spet zaživeti svobodno, drugi pa mu pri tem postavlja na pot vedno nove ovire.

Takšna razveza zakonske zveze je precej naporna in pri njenem reševanju zagotovo velja najeti tudi odvetnika, ki bo skrbel, da so vaši interesi dobro zastopani. Prav tako je nujno, da si najdete čim več dokumentacije, s katero boste lahko dokazovali tako finančne kot druge zadeve.

Zakaj je najbolje, da razveza zakonske zveze s tožbo poteka z angažiranostjo odvetnikov? V prvi vrsti zato, ker ti odlično poznajo zakonodajo in tako dobro vedo, kako postopati, kaj je sprejemljivo, kako dokazovati vaš prav. Drugi, nič manj pomemben razlog pa je seveda ta, da se boste lahko tako osebno nekoliko oddaljili od samega primera in si začeli hitreje celiti čustvene rane. Razveza zakonske zveze je namreč težka prav zato, ker je vpletenih toliko čustev, če za primer skrbi odvetnik, pa vam bo ta postopek precej olajšal, saj se boste sami manj obremenjevali s podrobnostmi, za katere bo skrbel on.

Ne glede na to, ali je razveza zakonske zveze sporazumna ali poteka v obliki tožbe, pa vsekakor velja poskrbeti, da se v njej zaščiti otroke. Kje bodo živeli oziroma kako bo urejeno skrbništvo, se boste dogovorili na pristojnemu centru za socialno delo, nikoli pa ni odveč dogovor med zakoncema, da se otrok v postopku ne uporablja kot orožje. Ločitev predstavlja odločitev, da bo šel vsak zakonec svojo pot, prav tako pa razdeli skupno premoženje – otroci pa seveda ostajajo skupni, zato je prav, da se tako tudi obnašamo.