Putika je bila nekdaj bolezen bogatih in izobilja

putika

Verjetno ste tudi vi kdaj slišali, da je bolezen putika nekoč veljala zlasti za bolezen nekoliko bolj premožnih ljudi. Dandanes pa tovrstna težava pesti množice ljudi in pravzaprav ni povezana z obiljem. Gre za posebno presnovno motnjo, ki jo lahko poimenujemo tudi giht, urični artritis ali pa kot protin. Bolezen povzroča povečano nastajanje sečne kisline v jetrih ali pa zmanjšano izločanje.

Težave s putiko lahko nastopijo kar čez noč. Nastopijo v obliki bolečin v enem ali pa v več sklepih. Spremlja jih rdečina, oteklina, prav tako nekoliko omejena gibljivost in nelagodje. Neredko je prisotna še povišana telesna temperatura.

Najpogosteje se putika pojavlja pri moških

Putika je predvsem značilna za predstavnike močnejšega spola, še posebej po 40. letu starosti. Ženske pa za to boleznijo praviloma zbolijo po menopavzi. Vsekakor je tovrstna težava tudi genetsko pogojena. Precej bolj pogosta pa je pri osebah s prekomerno telesno težo.

Običajno se akutni napad putike umiri sam od sebe – v treh do desetih urah. Če pravočasno ukrepate, pa lahko precej ublažite njene simptome. Prav tako skrajšate tudi samo trajanje zagona bolezni. Ob napadu se priporoča počitek ter mirovanje – s povzdignjenim prizadetim sklepom.

Priporočila ob napadih putike

putika ali protin

Obstajajo tudi posebna priporočila, ki jih ob napadih putike še kako velja upoštevati. Ko je torej na udaru putika, je zelo pomembno pitje vode, in to v večjih količinah. Lahko tudi do štiri litre. Prav tako se priporoča pitje sadnih ter zelenjavnih sokov. Na takšen način se namreč dovolj učinkovito pospeši izločanje sečne kisline.

Prav tako se v tem času priporoča dietna prehrana. Ta mora biti nujno sestavljena iz živil, ki vključujejo le malo purinov. S tem se precej zmanjša možnost poslabšanja bolezni. Putika pa zelo pogosto nastopa v spremstvu povišanega tlaka, debelosti, sladkorne bolezni. Ravno zato je še toliko pomembneje, da poskrbimo tudi za zmanjšanje telesne mase.

Dovoljena in prepovedana živila za ljudi s putiko

K sreči obstaja že vnaprej dobro dodelana tabela, iz katere je dobro razvidno, katera živila so za ljudi s putiko dovoljena, katera so omejena in katera so povsem prepovedana.

Med prepovedana živila sodijo leča, kvas kot samostojno živilo, govedina, teletina, mesne omake, mesne juhe, divjačina, svinjina, puran, raca, drobovina, mesni izdelki, polenovka, sardele, skuše, losos, ostriž. Po drugi strani pa lahko ljudje s putiko uživajo na primer bel ter koruzni kruh, riž, testenine, krompir, večino sadja, artičoke, buče, paradižnik, repo, zelje, mleko in mlečne izdelke, sir, jajca, vse sladice in vse vrste maščob.