Peskanje površin

Peskanje je postopek čiščenja površin.

Za izvajanje postopka se uporablja zelo različne medije in sicer mineralne, sintetizirane, organske in kovinske medije. Mineralna peskalna medija sta kremenčev pesek in garnet, sintetizirana peskalna medija sta suhi led in soda bikarbona, dodatno obstajata sintetizirana peskalna medija bakrova žlindra kot stranski produkt ali umetno proizvedeni. Ti so aluminijev oksid, silicijev karbid, steklene kroglice, keramične kroglice, stekleni granulat. Med plastične medije sodijo akril, melamin, urea, poliester, clear-cut. Predstavnik organskih peskalnih medijev so mlete orehove lupine. Kovinski peskalni mediji so jeklene kroglice, nerjaveče jeklene kroglice ter jekleni sekanec. Izbira medija za peskanje je pomembna, saj ima velik vpliv na učinke ter tehniko peskanja. Pri naročilu je dobro biti natančen, po potrebi se lahko naročnik izrazi zelo preprosto, vendar čim bolj jasno. Naročilo lahko pomeni predmet peskanja, če gre za množičen proizvod je to največkrat dovolj, saj bo izvajalec iz izkušenj vedel kateri medij izbrati. Medij je pri tem lahko enak, ima pa različne lastnosti, ki vplivajo na material.

Tako so nekatere kovine bolj občutljive kot druge, kar pomeni, da so manj odporne. S tem peskanje lahko povzroči poškodbe, ki se pri kovinah poznajo predvsem pri končnem nanosu barve oziroma laka. Nepravilno izbran medij bo površino naredil bolj hrapavo. Z dodatnimi postopki je v nekaterih primerih sicer hrapavost popraviti, vendar to pomeni tudi dodatne stroške. Kar je lahko za naročnika nesprejemljivo. Zato v takem primeru naročnik naredi bolje, če v naročilu ne omeni zgolj, da želi peskanje kovine, ampak za kakšen kovinski predmet gre. Izvajalec bo iz izkušenj znal izbrati medij, ki bo najbolj primeren za največjo kakovost izvedbe. Poleg medija ima izvajalec s popolno ponudbo na voljo več tehnik peskanja. Nekatere so primerne za čiščenje manjših in manj umazanih predmetov, druge za masivne predmete in korodirane površine, obstajajo tehnike za utrjevanje površin.

Izbira tehnike za peskanje pomeni površino materiala očistiti umazanji tako, da bo material ostal enak, pripravljen za nadaljnjo obdelavo ali površinsko trdnejši in odpornejši.