Ortodont- da ali ne?

Dvomim, da obstaja kdo, ki bi z veseljem obiskoval zobozdravnika, morda pa so se časi celo spremenili in nas zobozdravnikov ne bo več strah, saj imajo na voljo vedno boljše aparate in vedno poskrbijo zato, da nas poseg ne boli. Obstajajo pa tudi zobozdravniki, ki ne vrtajo v zobe, vendar vseeno skrbijo za to, da so naši zobje zdravi in lepi. To je ortodont. Ortodonti so ravno tako zdravniki z zaključeno medicinsko fakulteto, le, da so se specializirali v ortodontijo. Če vam pozicija vaših zob ne odgovarja, imate zobe preveč »nametane« skupaj ali med njimi prevelik razmak, boste morali obiskati prav specializanta ortodontije.
Kdaj pa obiskati ortodonta?


Včasih so zobni aparat nosili le otroci ali mladostniki, odraslim na kraj pameti ni padlo, da bi se odločili za kaj takega, toda časi se spreminjajo in družba napreduje, zobni aparat je dandanes znak, da oseba skrbi za svoje zdravje, telo in videz in zato ga pogosto opazimo tudi na odraslih. Zato nikakor ni prepozno, da bi imeli lep nasmeh, ki bi ga z veseljem pokazali tudi drugim. Je pa vseeno boljše, če se za to poskrbi v mladosti, ko je telo še bolj fleksibilno in se spremembe doseže hitreje.
So vsi primerni kandidati za zobni aparat?
Skoraj vsakdo je pravi kandidat za zobni aparat, toda obstajajo izjeme, taka izjema so preveč poškodovani in bolehni zobje, v tem primeru je najprej potrebno poskrbeti za to, da so zobje zdravi, potem bodo pa še lepi. Opozoriti moramo tudi na to, da ortodontsko zdravljenje zob odraslih ni poceni, je namreč samoplačniško cene pa se gibljejo med 2000-5000€ za celotno zdravljenje. Toda zdravje in pozitivna samozavest nimata cene kajne?
Kakšen je prvi korak?
Odločili ste se, da vi ali vaš otrok potrebuje ortodontsko zdravljenje, toda ne veste kako narediti prvi korak. Svetujemo vam, da se najprej naročite pri vašem osebnem zobozdravniku, ta vas bo pregledal, pozdravil morebitne bolezni zob ali dlesni in vas nato napotil k ortodontu. V kolikor ste mlajši od 18 let, vam zobni aparat in celotno zdravljenje pripadata brezplačno.