Okna iz plastike in žaluzije

Za plastična okna najpogosteje uporabljamo izraz PVC okna. Pa namenimo nekaj besed plastičnim materialom. Čeprav se ne zdi tako, so plastični materiali veliko bolj prijazni okolju kot naprimer les, ki je še vedno najbolj pogosto uporabljen material pri gradnji oken. Cena PVC granul je zelo nizka, od tu izvirajo tudi ugodne cene omenjenih izdelkov. Okna, vrata ter druge izdelke iz teh snovi pa lahko v celoti recikliramo, kar je še dodatna pozitivna lastnost.

Pozitivnih lastnosti PVC oken je zelo veliko. Spadajo med najbolj energetsko učinkovite izdelke na trgu. Dobre tesnilne lastnosti materiala poskrbijo za minimalne izgube toplote, okna pa so zelo odporna na zunanje vplive ter spremembe temperatur. Možnosti zvijanja so zelo majhne, to pa še dodatno preprečujejo ojačitve iz kovine na robovih. Primerna so tudi za vse vrste kombinacij z montažo tako podometnih, kot nadometnih rolet oz. zunanjih senčil.Velikokrat je cena izdelka v sorazmerju z kvaliteto, pri izdelkih iz plastike pa ni tako. Cene so nižje predvsem zaradi manjših stroškov pri izdelavi produkta in vgradnji, ta je pri PVC oknih enostavna saj so ta okna za razliko od lesenih precej lahka, prenašanje pa je enostavno. Življenjska doba plastike je zelo dolga, vzdrževanje pa skorajda ni potrebo. Enkrat na par let naoljimo tečaje, okvir pa po potrebi samo obrišemo z vlažno krpo. Pri lesenih oknih je veliko več vzdrževanja, potrebno je brušenje ter barvanje, les pa lahko napadejo tudi črvi in ostali škodljivci. Pravtako je les veliko bolj občutljiv na vremenske pogoje in spremembe temperatur. Tudi življenjska doba izdelkov iz PVC-ja je zelo dolga, zdržali naj bi tudi čez 50 let, kar je res veliko. Ravno zaradi življenjske dobeso PVC okna odlična investicija, če pa imate namen prodati svojo posest ali stanovanje pa precej prispevajo tudi h končni ceni. Mogoče je edina negativna lastnost izbira barv. Sam material mogoče komu izgleda precej dolgočasno, vendar se v zadnjem času med procesom izdelave v produkt dodajajo tudi barvila, to pa precej razširi možnosti izgleda.

Kot sem omenil že v začetku okna iz plastike odlikuje tudi odlična možnost recikliranja. Okna in ostali izdelki iz tega materiala se lahko reciklirajo skoraj v celoti. Sama proizvodnja pa je pravtako okolju prijazna, saj je energija potrebna za proizvodnjo veliko manjša kot pri ostalih materialih, življenjska doba izdelka pa je vsaj dvakrat daljša.

Povejmo še nekaj o žaluzijah. PVC okna in žaluzije se izvrstno ujemata. Žaluzije se od standardnih rolet razlikujejo po veliko večji možnosti manipuliranja svetlobe, ki zahaja v prostor. Tako imenovano zvezno senčenje nam omogoča spreminjanje naklona lamel. Lahko se odločimo za zunanje žaluzije ali pa notranje. Obe vrsti žaluzij sta odporni na vremenske vplive, močno sonce lahko povzroči, da material zbledi, pri žaluzijah pa ni tako. Upravljamo jih lahko na več načinov, najbolj pogosto je še vedno ročno upravljanje, na voljo pa vam je tudi upravljanje z elektromotorjem na daljinca ali prek stikala. Lamele v žaluzijah odlikuje dolga življenjska doba, super pa je tudi to, da jih za razliko od rolet lahko vgradimo naknadno.

Oba omenjena izdelka sta nam na voljo po ugodnih cenah, omogočata preprosto uporabo ter veliko različnih barvnih kombinacij, montaža pa je enostavna. Če menjate okna ali kupujete senčila so PVC okna in žaluzije prava izbira za vas.