Notranja Senčila

Najbolj osnovno ločimo senčila za okna in vrata na notranja in zunanja senčila. Notranja senčila imajo poleg funkcije senčenja tudi izjemno pomemben dekorativni element in izjemno močno vplivajo na celoten izgled prostora in seveda tudi na počutje v prostoru. Zato se bomo danes posvetili njim.

Notranja senčila so izjemen dekorativni element zato je jasno, da se medseboj močno razlikujejo po zunanjem videzu, obliki, prosojnosti, materialu in seveda načinu montaže. Mogoče jih je montirati na steklo ali na zid. Ločimo jih na:

  • Notranje žaluzije:

Notranje žaluzije verjetno vsi poznamo, saj so v zadnjem času izjemno pridobile na priljubljenosti, predvsem zato, ker so zelo enostavne za uporabo in izjemno učinkovite pri senčenju in pred izogibanju premočni svetlobi v prostoru. Klasične notranje žaluzije se uravnava s pregibno vrtljivo palico, spušča in dviga pa se jih z najlonsko vrvico. Obstaja veliko različnih materialov notranjih žaluzij, trenutno so izjemno popularne lesene. Možno jih je izdelati za različne modele oken, tudi najbolj »čudnih« oblik.

  • Notranji screen:

Notranje srceen senčilo je kot nekakšna zavesa v obliki platna, ki je zavita pod stropom in ko želimo prostor zasenčiti jo enostavno z verižico, paličico ali na elektropogon odvijemo, tako, da se raztegne vzdolž okna in zatemni prostor.

  • Plise senčila:

Plise senčilo je pravzaprav zavesa in sicer zgubana zavesa. Ko je plise senčilo dvignjeno je platno zgubano na vrhu okna, ko pa si zaželimo zasenčenje oziroma zatemnitev, z vrvico, roko ali z motorskim pogonom, raztegnemo to zgubano platno, da se raztegne vzdolž okna ali vrat in s tem zatemnimo prostor oz. zasenčimo, da nam ne ponagaja premočno sonce.

  • Eclise senčila:

Eclise senčila so zelo podobna klasičnemu prostovisečemu roloju, posebnost eclise senčil pa je v tem, da je tkanina eclise senčil sestavljena iz transparentnih in netransparentnih pasov, s katerimi reguliramo svetlobo v prostoru.

  • Lamelne zavese:

Lamelne zavese so pravzaprav navpične žaluzije, ki s svojo navpičnostjo dajejo bolj moderen in trendi videz. Prednost lamelnih zaves pa ni samo sodoben videz ampak tudi praktično vzdrževanje, saj se po potrebi lahko zamenja tudi samo ena letvica.

  • Panelne zavese:

Panelne zavese so skoraj identične lamelnim zavesam, le da so trakovi panelnih zaves širši.