Na kaj paziti pri najemu računovodskega servisa?

Ko imamo lasten posel in se pojavi potreba po drugih storitvah, se odločamo med vrsto ponudnikov in obstajajo določeni kriterji katerih bi se naj držali, da izberemo pravo. Recimo, da iščemo tokrat ustrezno računovodstvo. Na kaj paziti pri najemu računovodskega servisa?

Pred nami je število različnih računovodskih servisov, ki ponujajo svoje usluge računovodstva. Ne glede na to, kje živimo, je vrsta teh in med vsemi se moramo odločiti za zgolj enega. Nesmiselno bi bilo, če bi jih pooblastili več. Torej, odločiti se moramo za računovodski servis, ki bo ustrezal nam. Najprej definirajmo, kaj so naše potrebe? Koliko računov mesečno približno izstavimo? Koliko prejmemo? Ali imamo zaposlene? So potrebni obračuni plač? Je še kaj takšnega, kar pričakujemo od računovodje? Torej, sestavimo potrebe in želje ter razpošljemo na več naslovov računovodskih servisov enako povpraševanje.

Počakamo na odgovre. Kdo so bili najbolj ažurni? Kakšna je njihova ponudba, morebitni predlogi? So vam že v osnovi kaj svetovali? Kako hitro so se odzvali? Na kakšen način? Na kakšen način so gpvorili z vami? Torej, ste jih vse razumeli, ipd? Vse to potem seveda vpliva na to, kateri računovodski servis nas bo prepričal. Na koncu pa seveda tudi cena.

Računovodja je nekdo, ki skrbi, da je poslovanje našega podjetja urejeno in v skladu s predpisi. Zaupamo mu v celoti dokumentacijo in točno ve, kaj se pri nas dogaja. Zato je prav, da je ta diskreten, da mu zaupamo in predvsem, da nam je na voljo. To pomeni, da ko ga potrebujemo tudi za druge informacije in ne samo za obračune, knjiženje računov, ipd., da se ta odzove in nam pomaga. Kajti prav računovodja bo imel pravi odgovor na naše vprašanje. Našteli smo zgolj nekaj kriterijev, na kaj paziti pri najemu računovodskega servisa. Seveda pa je samo od nas oziroma naših potreb odvisno, kaj pričakujemo od računovodskega servisa in želimo, da nam ta ureja.