Masa in medved

masha-and-the-bear-animal-1280x720Ruska risanka, ki je idejo dobila iz ljudske pravljice, kjer se mala maša izgubi in postane »talka« medveda, ki mu mora kuhati in skrbeti zanj.

Risanka sicer vse to obrne na glavo. Mala masa ni boga izgubljena deklica temveč je prava mala nagajivka. V risanki ne skrbi za medveda. V risanki mora medved prevzeti vlogo očeta in skrbeti za Maso. Maša medvedu prav v vsaki risanki zagode in medved mora pospravljati za njo. Risanka Masa in medved je prisrčna risanka, ki združuje popolnoma nasproten svet, človeka in medveda in ju poveže z ostalimi prebivalci gozda, prašičem, zajcem, volkovi … in tudi medvedko, v katero ja zatrapan naš medo.

Risanka se je prvič predvajala v Rusiji leta 2009. Od takrat se širi na vse konce sveta. Da je pricapala do Amerike je potrebovala več kot 6 let. Res da je Maša majhna, a to najbrž ni bil razlog za tako dolgo pot. Risanka izhaja iz Rusije, kjer najbrž tudi tiči razlog takega odlašanja.

Vsekakor pa ne bomo iskali razlogov zakaj je tako dobro sprejeta risanka bila postavljena na stranski tir v Združenih državah Amerike. Bolj nas zanima zakaj je serija Masa in medved tako uspešna vsepovsod drugje. Risanka je zastavljena izredno preprosto, brez vsakršnih zapletov in je vseskozi zelo dinamična. Maša dela vragolije, medved pa rešuje, kar se rešiti da. Tudi, ko ima vsega dovolj in se poskuša skriti pred Maso in se malo spočiti ga Masa takoj najde in zopet spravi v pogon. Odiha s to našo malo Maso pač ni. Dinamično dogajanje v risanki vseskozi spremlja odlična orkestralna glasba, ki poustvarja dogajanje v risanki preko glasbe.

Skupen učinek teh prijemov s strani avtorja je, da so otroci prikovani pred zaslon in enostavno padejo v dogajanje, ki se ga čuti okoli njih. Ko se risanka konča je vse kar ponavadi rečejo: »hocem se maso«.

In to so avtorji tudi storili. Do sedaj so izdali nekaj več kot 50 epizod risanke, ki podira tudi rekorde na omrežju za deljenje videoposnetkov YouTube. Risanka Masa in medved je vsak dan prevedena v kakšen nov jezik in ogleda si jo nekaj milijonov več otrok.

Popularnost pa prinese tudi spremljevalne artikle, ki jih zahtevajo otroci. Na tržišču je vsak dan kakšna nova igrača z motivom Mase in medveda. Popularna so tudi kolesa s tem motivom, pa … kaj bi naštevali, popularno je vse na čimer je motiv Masa in medved.

Dobro založena z igračami in ostalimi artikli Masa in medved je spletna trgovina Bimbo, njihovo ponudbo pa lahko preverite na naslovu www.bimbo.si.