Krožna žaga

Od nekdaj je bila pri hiši krožna žaga, ki jo je moj oče bolj kot ne uporabljal za žaganje drv, ko se je sin pričel navduševati nad lesarstvom pa smo hitro kupili nekaj novih listov, da je mogoče tudi bolj precizno in natančno žaganje, saj sva se skupaj lotila nekaj zabavnih projektov. Res je sicer, da krožna žaga ni nekaj, kar bi prepustil najstniku v samostojno uporabo, zato sem bil pri njegovih podvigih ves čas navzoč in mu pomahal. Precej hitro je namreč ugotovil, da je delo z ročno žago naporno in bi prišla dedkova krožna žaga še kako prav, zato si je hotel delo poenostaviti.
Skupaj sva najprej naredila nekaj povsem preprostih stvari, na primer hotel za žuželke, netopirnico in ptičjo hišico, nato pa sva nadaljevala z bolj domiselnimi izdelki, kjer je prišla krožna žaga zaradi večjega števila sestavnih delov še bolj prav. Tako sva s trinajstletnikom naredila zanimivo klubsko mizico za v dnevno sobo, klop za v predsobo (ki sva jo tudi oblazinila), omarico za čevlje, pa tudi servirni voziček, ki si ga je od nekdaj želela moja žena. Če je krožna žaga kakovostna in izbereš kakovostne liste, lahko z njo namreč narediš kar veliko, ne da bi rabil drugo električno orodje – poleg krožne žage sva večinoma uporabljala ročno orodje, razen seveda vrtalnika.
kot je videti, se bo sin odločil za nadaljevanje šolanja na srednji lesni šoli, kar mi je kot očetu precej všeč, saj so mi bila praktična znanja od nekdaj pri srcu. Prepričan pa sem, da bi se takšne izbire razveselil tudi moj oče, torej njegov dedek – in ravno tako bi bil vesel, da je njegova krožna žaga uporabna še za kaj drugega kot za žaganje drv. Nenazadnje je tudi sam z njo za sina takrat, ko je bil še mlajši, izdelal nekaj zanimivih lesenih igračk, in je vedno trdil, da bo njegovo orodje nekoč pripadlo vnuku.