Kozarci za vino

Dobro vino si zasluži, da ga pijemo iz pravega kozarca – kateri je primeren, vam bodo znali povedati tako vinarji kot pravi ljubitelji vina, prav tako pa je marsikaj o tem zapisano tudi v sodobnem bontonu. Res je – če kozarci za vino niso pravi, se to smatra za veliko napako, s katero si v krogu prijateljev sicer ne bomo naredili škode, če gre za bolj resen dogodek, pa ta ne bo ostala neopažena.

Kakšni kozarci za vino morajo biti vedno na voljo?

Da zadovoljimo minimumu in lahko postrežemo vino ne glede na to, kakšnega imamo, moramo imeti na voljo vsaj tri vrste kozarcev: velike in z veliko ter široko čašo za rdeče vino, malo manjše in bolj ozke za belo vino, ter kozarce za peneče vino. Kozarci za šampanjec so lahko ozki in visoki (t. i. »flute«), ali pa zelo nizke in precej odprte čaše, kakršne so uporabljali nekoč, zadnja leta pa so ponovno vse bolj v modi.
Kozarci za vino morajo imeti vedno dovolj dolg pecelj, da jih lahko brez težave držimo med prsti in se vino pri tem ne segreva. Izdelani morajo biti iz stekla ali kristala. Vinarji in okuševalci bi dejali, da mora biti kozarec iz brezbarvnega stekla, ki ni brušeno, saj se tako najbolje vidi barva vina, a za doma si lahko privoščimo tudi nekaj več izvirnosti. Če so kozarci brušeni, bodo videti precej bolj razkošno, če imate posebne kozarce, ki niso zgolj brezbarvni, temveč so se pri njihovem oblikovanju tudi malo poigrali z obarvanim steklom, pa bodo ti za praznovanja še boljši.
So kozarci za vino vse, kar potrebujete? Dobro je, če imate doma tudi dekanter, torej posebej oblikovan vrč, v katerem se lahko vino odzrači, prav tako pa je potreben pribor za odpiranje steklenic oziroma buteljčnih vin. Za poletne dni pa seveda posoda za steklenico, v kateri boste vino hladili s pomočjo ledu.