Kakavova zrna nas osrečijo in ozdravijo

Nežni in bogat okus kakava na jeziku zbudi naše brbončice, pošlje nov naval krvi po telesu, nas zbudi, oživi in osreči. Pri tem opazno zniža stopnjo stresa in obremenjenost telesa. Uživamo ga lahko v različnih oblikah, od dejanskih drobljenih zrn, prahu, do končnih proizvodov v obliki čokolade, bombonov in podobno. Naraven kakav ima nizko vsebnost maščob, vsebuje pa obilo antioksidantov, mineralov in pomembnih aminokislin. Je okusen, hranljiv, vsestranski, zdrav in pogosto uporabljen dodatek jedem.

Primerna so za presno hrano in kuhanje

Drobljena kakavova zrna so presna, kar pomeni, da so primerna tudi za vegetarijance in vegane, ki želijo imeti naraven okus toplotno neobdelane hrane. Dodajamo jih lahko v smoothije, jogurte, kosmiče, muslije, sladice, peciva in tudi v mesne in slane jedi. Nekateri jih dodajajo v različne golaže in druge jedi na žlico, saj jedi pridobijo posebno barvo, aromo in okus. Pozimi dodajte žlico kakava v kavo ali vročo čokolado, saj boste tako poskrbeli za dodatno dozo energije in poživila.

Bogat vir antioksidantov

Služijo tudi kot bogat vir energije, saj vsebujejo ogljikove hidrate, zdrave nenasičene maščobne kisline in vlaknine. V naših možganih po zaužitju zvišajo raven serotonina, ki mu drugače rečemo tudi hormon sreče. Takojšnji občutek zadovoljstva in dvignjene ravni energije, pripomore tudi k večji telesni aktivnosti in posledičnem hujšanju. Visoka stopnja antioksidantov preprečuje izčrpavanje telesa in prezgodnje staranje celic. Naše telo ohranja vitalno in mlado. Kakav dokazano vsebuje višjo stopnjo antioksidantov od zelenega čaja, kave in črnega vina.

Stimulativna vloga

Kakavova zrna delujejo tudi stimulativno, saj vsebujejo manjši delež kofeina in malo več teobromina. Slednji deluje na telo podobno kot kofein, saj sprošča gladke mišice, pospešuje kroženje krvi, znižuje krvni tlak in dviguje razpoloženje. Znižuje naš občutek utrujenosti, dviguje naše psihološko delovanje, obenem pa ohranja zdrave mišice, kosti in zobe. Pozitivno naj bi vplival tudi na libido in dvig spolne moči. Primeren je tudi za posameznike, ki trpijo zaradi pomanjkanja teka, saj vzbuja apetit in preprečuje slabost.