Kaj podariti otrokom?

Nihče drug ni tako vesel darila kot otrok, ki se mu med odvijanjem darilnega papirja ali odpiranjem škatle na vso moč svetijo oči, ko zagleda darilo, ki ga je dobil, pa je vidno navdušen in skorajda skače od vznemirjenja. Zato je otroke res lepo in prijetno obdarovati in to tudi velikokrat radi počnemo, pa naj si bo to za njihove rojstne dneve, ob koncu vrtca ali šole, za različne praznike, potem jim darila nosijo tudi decembrski dobri možje, obdarujemo pa jih tudi kar tako, ko po dolgem času pridemo k njim na obisk ali jim damo kakšno malenkost, ko se z njimi prvič srečamo.

Otroci so veseli skoraj vsega in skoraj vsakega darila, zato moramo biti odrasli tisti, ki premislimo, če je nekaj, kar jim podarimo, ustrezno za njih ali ne. Premisliti moramo, če so darila za otroke, ki jih nameravamo obdarovati, ne le primerna glede na njihovo starost in razvojno stopnjo, temveč bodo nanje tudi pozitivno vplivala, jih kaj novega naučila, spodbujala njihovo ustvarjalnost in domišljijo. Niso namreč vsa darila takšna in žal se velikokrat zgodi, da odrasli podarjajo otrokom reči, ki nimajo nobene posebne dodatne vrednosti.

Največkrat namreč otroci poleg različnih igrač dobijo v dar še vse mogoče sladkarije, saj odrasli vedo, da je to nekaj, kar imajo rad prav vsak otrok. Kljub temu pa vsi odrasli vemo tudi to, da večja količina sladkarij ni preveč zdrava, zato je dobro če se pri obdarovanju z njimi omejimo in raje izberemo kaj drugega. Recimo igrače, ki jih bodo otroci zagotovo bolj veseli kot oblačil, obutve in drugih uporabnih stvari, s katerimi boste bolj razveselili starše kot otroke, seveda pa ni vseeno kakšne igrače izberemo oziroma podarimo.

Otroci si brez dvoma zaslužijo samo najboljše, zato morajo biti takšne tudi igrače, ki jim jih podarimo. Kvalitetne igrače lahko predstavljajo ne le lepa darila za otroke, temveč tudi nekaj, kar bo pozitivno vplivalo na otrokov razvoj, na razvoj njegovih različnih sposobnosti in učenje novih znanj in spretnosti. Otroci se namreč najlažje in najraje učijo skozi igro, zato jim je zelo priporočljivo kot darilo dati različne didaktične igrače in miselne igre, še posebej pa se splača otrokom privzgojiti ljubezen do knjig, zato jih je treba z njimi spoznavati že od najzgodnejših let in jim jih tudi podarjati za darilo.

Če otrok že tako ali tako preveč časa preživi pri miru, ima verjetno tudi dovolj igrač, ki zaposlujejo njegove misli, pa naj si bodo to različne sestavljanke, kocke, družabne igre ali kaj drugega. V takšnem primeru mu raje podarite igračo, ki bo spodbujala gibanje in ga gnala ven na sonce. Z novim kolesom, kotalkami, rolko, skirojem ali žogo bo svoj prosti čas veliko raje preživljal zunaj na svežem zraku.

Z darili skratka lahko usmerjate otroka in mu pomagate, da se razvija na vseh področjih, spoznava različne možnosti za igro in učenje skozi igro, se dovolj giba, raziskuje in s pomočjo igrač napreduje v zvedavega šolarja ali najstnika, ki se bo še naprej zanimal za svet okoli sebe.