Izdelava spletnih strani in spletno gostovanje

Izdelava spletnih strani se običajno prične z zbiranjem ponudb podjetij, ki nudijo postavitve spletnih strani, v čemer je mišljeno samo oblikovanje in programiranje. Seveda pa izdelava spletnih strani pomeni tudi še nekaj drugih stroškov – za začetek je potrebno registrirati spletno domeno, v nadaljevanju je treba plačevati stroške spletnega gostovanja, v primeru, da se poleg predstavitvene spletne strani odločimo tudi za spletno trgovino, pa je potreben še zakup trgovine. Vse to so seveda stroški, o katerih se je potrebno pozanimati in jih določiti, še preden izberemo ponudnika, kateremu bo dejansko zaupana izdelava spletnih strani.

In kaj pravzaprav je gostovanje in zakaj je tako pomembno? Kljub temu, da je splet virtualen, je potrebno zakupiti prostor na strežniku, kjer so shranjene naše vsebine in ki omogoča, da do njih dostopajo uporabniki spleta z  vsega sveta. Gostovanje lahko torej enačimo s polico v trgovini – če vašega izdelka na njej ni, ga ljudje ne morejo opaziti in priti do njega.

Kaj vse pa je vključeno v gostovanje? Izdelava spletnih strani in gostovanje sta običajno precej povezana, ker z zakupom prostora na strežniku ne zakupite zgolj prostor, kjer bodo imele vaše spletne informacije svoj dom, temveč istočasno v paketu kupite tudi prostor za svoje nabiralnike za elektronsko pošto. To pomeni, da imate na enem mestu shranjeno vsebino posamezne strani z izbrano domeno (spletnim naslovom), poleg tega pa še svoje poštne nabiralnike z naslovom, ki se nanaša na enako domeno. In zato, ker gre za medsebojno povezane stvari, je najbolje, da se odločimo za spletno gostovanje, kjer poskrbijo za vse. Pravzaprav, še bolje – da se odločimo, da bo izdelava spletnih strani potekala pri ponudniku, ki nam bo lahko v bodoče urejal prav vse – skrbel za podaljševanje domene, za prostor na strežniku za vsebine, za prostor za elektronsko pošto. Seveda pa se lahko s ponudnikom dogovorite še za ,množico drugih storitev – pozanimajte se, kaj vam je na voljo, ter za kolišno vsoto.