Izboljšajte izkoristek in kakovost življenja

Vsi si želimo čim manjše stroške elektrike, ogrevanja, ampak so vse opcije zelo drage, nihče pa ne pomisli na možnosti, kot so zmanjšanje temperature ogrevanja, montaža ventilov na radiatorje, bolj vestno zapiranje vrat, manjša poraba vode pri tuširanju, kar lahko bistveno zmanjša tako električni račun, kot račun za ogrevanje vaših prostorov.

Veliko bolj zahtevni projekti pa so seveda rekuperacija prostorov in namestitev toplotne črpalke. Stroške nakupa in montaže si lahko zmanjšamo z subvencijami iz EKO sklada, ki pa nam lahko povrnejo tudi od 25% cene montaže in nakupa, kar pa je že kar lep izkupiček denarja. Izbrati moramo pravo toplotno črpalo, voda – zrak, voda – zemlja, voda – voda. Le za zadnjo moramo imeti soglasje okoljevarstvenega zavoda, za ostale pa ne rabimo skrbeti.

Naložba v toplotno črpalko in rekuperacijo celotne hiše se nam lahko povrne že v sedmih letih, kasneje pa bomo samo še varčevali denar. Zato je dobro premisliti na toplotne črpalke za sanitarno vodo in rekuperatorje. Edini manjši problemi se pojavijo pozimi, ko je zrak zunaj hladen, najboljše toplotne črpalke nam omogočajo optimalno delovanje do -25 stopinj cezija, kar pa se tiče rekuperacije, ne bodite v zmoti, da se lahko ogrevate zgolj z rekuperacijo, saj to je napačna domneva, stanovanje lahko potem ogrevate še s toplotno črpalko. To pomeni, da je kombinacija toplotne črpalke in rekuperacije nekaj najbolj učinkovitega in najbolje izkoriščena energija. Mogoče je začetna cena res velika in se vam dozdeva, da to nebo dobra investicija, ampak z montažo rekuperacije in vodne črpalke boste bistveno izboljšali izkoristek vaše energije, ne boste onesnaževali okolja tako, kot ga z ostalimi gorivi, in izboljšali počutje v vašem domu, saj bo konstanten pretok zraka, kar pa odstrani vse probleme s plesnijo, vlago in kondenzom, zaradi rekuperacije ne boste po nepotrebnem izgubljali toplote z odpiranjem oken, saj bo svež zrak konstantno prisoten v vašem domu.