Gotovi parketi so lepi in praktični za polaganje

Gotovi parketi so med bolj priljubljenimi, saj združujejo estetski videz z odlično funkcionalnostjo. Pri tem je na voljo več vrst, med katerimi lahko izbirate ter med njimi poiščete takšno, ki vam najbolj ustreza.

Gotovi Parketi

Na voljo so vam:

  • Dvoslojni gotovi parketi, sestavljeni iz dveh plasti, pri čemer je spodnji sloj iz lesa nižje gostote, ki poskrbi za dobro nosilnost, zgornji sloj pa je iz plemenitega masivnega lesa. Površina je lahko gladka ali ščetkana, pri čemer so na razpolago različni vzorci.  Polaganje poteka klasično, pri čemer se ploščice prilepi na podlago, nato pa celoto zaščiti še s premazom.
  • Troslojni gotovi, sestavljeni iz treh plasti, pri čemer sta zgornji in spodnji sloj navadno iz lesa iste drevesne vrste oziroma vrste s podobno gostoto in stabilnostjo, vmes pa je prečno položena plast mehkejšega lesa. Bočni in prečni robovi desk so malo obrušeni, deska pa je večjih dimenzij, zaradi česar po videzu spominja na ladijski pod in v prostoru pričara še večji občutek domačnosti. Izbirate lahko med gladko obdelanimi deskami, lahko so te ščetkane ali ščetkane in obdelane z naravnimi minerali in zeliščnimi izvlečki. Polaganje je klasično, z lepljenjem po celotni podlagi ali pa samo po bočnih stikih. Nato se nanese še zaščitni premaz.
  • Večslojni gotovi, sestavljeni iz več slojev vezane plošče, ki poskrbi za stabilnost in na katere je položena zgornja plast iz plemenitega lesa. Zanj je značilna enakomerna porazdelitev napetosti in je še posebej primeren za uporabo v kombinaciji s talnim gretjem. Polaga se tako kot trosojni gotovi parketi.
  • Mozaični troslojni gotovi, ki ima zgornji masivno plast iz žlahtnega lesa in ki se ga lahko polaga v različne vzorce.

Katere vrste so primerne za polaganje na talno gretje?

Če imate že položene cevi za talno gretje oziroma jih še nameravate položiti, potem pred izbiro preverite, ali je določena vrsta primerna v ta namen. Gotovi parketi so sicer večinoma primerni tudi za polaganje čez cevi toplovodnega ogrevanja, kar je sicer odvisno od vrste lesa in njegove debeline.