Zobni aparat za nemoteno izgovorjavo

Včasih je veljalo, kdor nosi zobni aparat, ta ima slabe zobe. A vsekakor to ne drži. Niti ni takrat niti ne drži danes. Je pa res, da ljudje, predvsem mlajša populacija, danes zobni aparat nosi z veliko večjo samozavestjo, kot je to bilo pred vrsto leti. Pa ne zato, ker so se zobni aparati bistveno izboljšali, polepšali ali kakorkoli že napredovali. Gre za bolj kot ne nekakšen miselni preskok, ki se je zgodil v naših glavah. Ljudje smo se začeli zavedati, kar pa je še bolj pomembni, začeli smo sprejemati idejo, da nasmeh z ravnimi zobmi, še zdaleč ni samoumeven.

Morda je res včasih bilo bolj pogosto slišati, da so za kakršno koli stanje zob, krivi njihovi lastniki. Do neke mere to zagotovo drži. A veliko je že v sami genetiki. Zdravi, močni zobje so v veliki večini gensko zasnovani. Zato ima lahko nekdo z manj truda in manj pozornosti močnejše in bolj bele zobe, kot pa nekdo, ki vsemu skupaj posveča veliko več pozornosti. Komu pa gre zahvala za tovrstni miselni preskok? Morda zobozdravnikom? Morda revijam, ki nas neutrudno zasipajo z idejami, smernicami in nasveti o življenju? Verjetno oboje malo prispeva, verjetno pa največja zasluga gre samim ljudem, ki nosijo zobni aparat. Namreč rezultati aparata so trajni. To je, če se »projekta« nošenja zobnega aparata lotimo korektno in se ga tudi vestno držimo. Torej, izdelek in rezultat se sam hvali. Njihovi uporabniki pa žarijo.

In kako nam pri vsem tem lahko zobni aparat pomaga? Zelo preprosto. Le ta bo uporabniku omogočil, da se bodo zobje v relativno kratkem času (zobni aparat nudi celo življenjske rezultate) poravnali in izravnali. Namreč, neravni zobje močno vplivajo na izgovorjavo besed, požiranje slike, hrane ipd. S tem, ko si uporabnik nadene zobni aparat, pa te težave sčasoma izginejo in aparat ni več potreben. Tako preprosto to je.